När arbetslösheten är hög och arbetsmarknaden blir hårdare, gäller det att hänga med för att kunna skapa karriär. Vi ger tipsen på hur man klarar sig på den framtida arbetsmarknaden.

2888473-lustrous-wooden-cabinet-with-jobs-file-label

Dagens arbetsmarknad är hård, den är svårt att ta sig in på och många står utan ett jobb. För att klara sig på arbetsmarknaden måste man exempelvis hela tiden stärka sitt eget varumärke och bygga sitt nätverk. Detta gör man bland annat genom att vara aktiv på sociala medier och dela ut sitt visitkort på företagsmingel och mässor. Man bör även bli på det klara över vad man är bra på och vilka som är ens bästa kvaliteter för att kunna stärka det personliga varumärket. Men det finns även en mängd andra saker man bör känna till och kanske göra för att hålla sig het på arbetsmarknaden.

Tipsen för framtida karriären

Det är i Metro som de här tipsen finns och de är skrivna av karriärexperten Charlotte Hågård som skrivit boken ”Stick ut” och har gjort trendspaningar på framtidens arbetsmarknad. Det första rådet hon ger är att man bör räkna med att jobbet endast är tillfälligt. Arbetsgivare vill nämligen ha flexibilitet och därför är fler än någonsin anställda av olika bemanningsföretag. De som forskar om framtiden säger att 90-talisterna kommer att ha så många som 8 till 13 jobb under sin karriär. I och med att man i framtiden kommer att byta jobb så pass ofta så bör man försöka hålla sig till en form av plan och sätta mål för att bygga vidare på de erfarenheter man redan har. Några andra tips som karriärexperten ger är:

  • Att bli onlinesmart. Se till att bygga en bra profil på nätet och se upp med olämpliga bilder eller kommentarer som kan stjälpa karriären.
  • Att vårda din egen karriär. Se alltid till att du ger dig själv en knuff i karriären, för ingen annan kommer att göra det åt dig.
  • Att plugga hela livet. Du kan utveckla din kompetens på många olika sätt genom att använda internet. Hela världen kan gå olika utbildningar och ta del av föreläsningar. Genom att förnya kompetensen hela tiden, kan man alltid vara säker på att vara rätt för jobbet.