Sociala medier tar allt större plats i vårt samhälle. Idag sköts mer och mer online och nästan all kontakt, förutom telefonkontakt, går via internet och sociala medier som Twitter eller Facebook. För vissa är det otänkbart att säga upp till exempel sitt konto på Facebook eftersom de är rädda att de ska ”missa” allt.

Sociala medier, bra eller dåligt?

Vi har tagit för vana att man inte behöver komma ihåg mycket saker själv längre eftersom de sociala medierna och all dagens teknik hela tiden hjälper oss. Facebook påminner oss om våra vänners födelsedagar, om fester som vi tackat ja till, om konserter som vi skulle vilja se, om när någon vän har börjat på ett nytt jobb, skaffat ny parter etcetera. Utan all denna hjälp att hålla koll på vad som händer i våra kretsar hade vi nog glömt en hel del.

När man var yngre kom man ihåg allt från vänners födelsedagar och telefonnummer till hemadresser. Idag behöver vi inte längre lägga allt detta på minnet eftersom vi vet att apparna i vår telefon, funktionerna på Facebook eller länkarna som andra postar på Twitter kommer hjälpa oss att hålla koll, vara uppdaterade och inte glömma något viktigt.

Det finns självklart delade meningar om sociala medier och hur nyttigt det egentligen är för oss. Vissa anser att det skapar många möjligheter och gör världen mindre eftersom vi lättare kan kommunicera och nätverka med människor på ett sätt som vi inte skulle kunna göra annars. Andra tycker tvärtom att sociala medier ökar vår stress och minskar vår hjärnkapacitet. Stressen av att alltid vara online och inloggad för att inte missa något och hänga med i både det sociala flödet och nyhetsflödet är väldigt påtaglig för många. Det är idag mer en regel än ett undantag att människor sitter med sin iPhone och Googlar, kollar mail, skriver på Facebook eller annat, samtidigt som de fikar med en vän, äter middag med familjen, är på bio med sin käresta eller sitter på en föreläsning i skolan. Det här tyder på en ökad stress hos oss människor. Att vi inte ens kan pausa från internet och omvärlden under de timmar som en film eller fika pågår kan uppfattas som ganska oroväckande.

Även om den mesta kommunikation sker på internet idag så finns det vissa saker som många fortfarande väljer att skicka i kuvert på den traditionella posten. Saker som gratulationskort, julkort, påskkort eller vykort från semestern är fortfarande vanligare att det sker på det klassiska sättet med kuvert och frimärke. Och tur är det väl att vi har något gammalt hederligt bevarat eftersom en helt digital värld hade varit väldigt platt både att ta på och vistas i.